Burun Kemiği Eğriliği (Septum Deviasyonu)

BURUN KEMİĞİ EĞRİLİĞİ (SEPTUM DEVİASYONU)

Burnumuzdan rahat nefes almanın önemini ancak grip ya da nezle olduğumuzda fark ederiz. Bazı kişiler; burun kemik eğriliği, burun eti (konka) büyümesi, polip gibi nedenlerden ötürü rahat nefes alamazlar. Eğer bu durum çocukluklarından beri de mevcutsa rahat bir nefesin ne demek olduğunu asla bilmezler. Kronik burun tıkanması yaşıyorsanız horlama, tıkanma, uykuda solunum durması (apne), kalp ritim bozukluğu gibi pek çok sorunla da karşılaşma ihtimaliniz yüksektir.

Burun içinde önde kıkırdak, arkada kemikten oluşan bir yapı mevcuttur. İdeal burun septumu (kemiği); tam ortada bulunan, burnun sağ ve sol boşluğunu eşit uzaklıkta ve büyüklükte birbirinden ayıran yapıdadır. Burun kemiği eğriliği sorunu, bu yapının ortadan kaymasıyla oluşur. Doğum sırasında, sonradan gelen darbelerle ya da kalıtsal olarak bu yapıda; sağa, sola kaymalar veya kırılmalar oluşabilir. Burunda dışarıdan eğrilik olabileceği gibi, dışarıdan tamamen düzgün görünen bir burunda da kemik eğriliği (deviasyon) bulunabilir.

 

Burun Kemiği Eğriliğinin Belirtileri ve Oluşturduğu Şikâyetler

Kemik eğriliği aşağıdaki şikâyetlere sebep olur:

  • En çok görülen belirtisi burun tıkanıklığıdır. Tıkanıklık, geceleri daha fazla hissedilebilir.
  • Horlama, çabuk yorulma, baş ağrısı, geniz akıntısı, öksürük gibi şikâyetlerle hastayı rahatsız edebilir ve hastanın rahat nefes almasını engeller.
  • Geceleri ağızdan nefes alma nedeniyle solunum havasının nemi ve ısısı ayarlanamaz. Farenjitin ortaya çıkışı kolaylaşır.
  • Tıkanıklık, sinüslerin normal çalışmasını engeller. Bu durum sinüzite; oluşturduğu geniz akıntısıyla da larenjit ve bronşite yol açabilir.
  • Burundan yetersiz nefes almak, özellikle ileri yaşlarda oksijen alınmasını azalttığı için akciğer ve kalp hastalıklarının oluşmasına veya mevcut hastalığın iyileşmesinin zorlaşmasına neden olabilir.

 

Burun Kemiği Eğriliği Tanısı Nasıl Konur?

Muayenede öncelikle belirtiler saptanır. Sonrasında daha önce burnunuza hasar verecek bir travma yaşayıp yaşamadığınız veya bir burun ameliyatı geçirip geçirmediğiniz sorulur. Daha sonra eğriliğin derecesini ölçmek için doktorunuz tarafından burun muayenesi yapılır. Muayene sonunda daha detaylı inceleme için endoskopik muayene ve bilgisayarlı tomografi istenebilir.

 

Burun Kemiği Eğriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Burnun iç bölmesinde meydana gelen eğrilik birçok kişide bulunmaktadır. Bu durum eğer hastaya rahatsızlık vermiyorsa tedavi uygulamak gereksizdir. Ancak hasta durumdan şikâyetçiyse sorun düzeltilmelidir ve bunun da tek yolu ameliyattır.

İki tip burun şekillendirme ameliyatı vardır. Bunlar septoplasti ve rinoplastidir.

Rhinoplasti: Hastanın burun şekilini ve konturunu değiştirmek için uygulanan bir estetik cerrahi işlemidir.

Septoplasti: Burnun fonksiyonunu yerine getirmesini engelleyen sorunları düzeltmek için yapılır. Ameliyat, kemik yapısının olgunlaşmasıyla birlikte erkeklerde 17-18, kadınlarda ise 15-16 yaşından sonra gerçekleştirilir. Ancak bazı özel durumlarda daha erken yaşlarda da müdahale olabilir.

Yaklaşık 20 ile 40 dakika arasında süren ameliyatta kıkırdak ve kemikteki şekil bozuklukları düzeltilir. Düzeltilemeyecek kısımlar çıkarılır, dışarıda düzeltilebilirse tekrar burunda bulunduğu bölgeye yerleştirilir. Ameliyat, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan rahatlık sağlanması için genel anestezi ile yapılır. Operasyon sonrası iz kalmaz.

Septoplasti, estetik burun cerrahisi (rinoplasti) ve sinüzit ameliyatıyla birlikte yapılabilir. Ameliyat sonunda hastanın burnuna 48 saat boyunca kalacak tamponlar konur. Tamponlar alındıktan sonra hasta günlük yaşamına devam edebilir.

 

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Op. Dr. Bülent KARAPINAR
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

Op. Dr. Halil ÇALIŞKAN
(Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı )

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!